Γιάροσλαβ Κατσίνσκι-σύντομη βιογραφία

O Κατσίνσκι γεννήθηκε το 1949 στην Βαρσοβία, μεγάλωσε μαζί με το δίδυμο αδερφό του Γιάροσλαβ. Oι δυό τους γίνανε διάσημοι όταν πρωταγονιστήσανε στο Πολωνικό φίλμ «Οι δύο που κλέψαν το φεγγάρι». Ο πατέρας τους, μηχανικός στο επάγγελμα, υπηρέτησε στον εθνικό στρατό της Πολωνίας κατά τον δέυτερο παγκόσμιο πόλεμο και ήταν βετεράνος του «ξεσηκωμού της Βαρσοβίας».
Οι δύο που κλέψαν το φεγγάρι
Μεγαλωμένος σε ένα περιβάλλον με έντονα θρησκευτικά και πατριωτικά συναισθήματα, ο Κατσίνσκι, όπως και ο αδερφός του, αναπτύσει τα ανάλογα συναισθήματα. Το 1970 ξεκινά την πολιτική του δράση σαν ακτιβιστής στο αντικομμουνιστικό κίνημα υπέρ της δημοκρατίας Αργότερα, ο Λέχ γίνεται νομικός σύμβουλος της Πανεργατικής Απεργιακής Επιτροπής και του κινήματος της Ανεξαρτησίας. Το Δεκέμβριο του 1980 φυλακίζεται (για δέκα μήνες) χωρίς δίκη σαν αντι-σοσιαλιστικό στοιχείο.

Το 1989 όταν η Πολωνία αποκτά την ανεξαρτησία της ο αποφυλακισμένος πλέον Λεχ Κατσίνσκι βοηθά στην διαπραγμάτευση των όρων της παράδοσης του κομμουνιστικού καθεστώτος και λίγο αργότερα διορίζεται υπουργός ασφάλειας. Λίγο αργότερα όμως παραιτείται, κατηγορώντας την, πρώην πλέον, φίλη του και πρόεδρο της Ανεξαρτησίας Λεχ Βαλέσα, για συνεργασία με την κομμουνιστική μυστική αστυνομία.

Το 2005, ο Κατσίνσκι με το κόμμα του «Νόμου και της Δικαιοσύνης» κερδίζει απρόσμενα την προεδρία, την οποία διαχειρίζεται σε στενή συνεργασία με τον αδερφό του. Η προεδρία του Κατσίνσκι όσον αφορά την εξωτερική του πολιτική μόνο επιτυχημένη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Ο Λεχ και ο αδερφός του έχουν μία πολύ ορισμένη αντίληψη του κόσμου που πήγαζε ξεκάθαρα από τον δεύτερο παγκόσμιο και ψυχρό πόλεμο: Η Αμερική είναι καλή, η Ρωσσία και η Γερμανία κακοί. Τα θύματα του κομμουνιστικού ιμπεριαλισμού, Ουκρανία, Λιθουανία και Γεωργία, χρειάζονταν βοήθεια ενάντια στο καθεστώς της πρώην ΚαΓκεΜπε στην Ρωσία. Η Πολωνία πρέπει πάντα να στηρίζει το Ισραήλ. Η ΕΕ ήταν υπερβολικά ισχυρή και κοσμική και οι περισσότερες άλλες χώρες δεν έχουν σημασία.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: