Ο θάνατος του Κατσίνσκι.

Στις 10 απριλίου 2010 το προεδρικό Τουλεβ-154 της Πολωνίας, πετά πάνω από την επαρχιακή πόλη της Ρωσσίας Σμόλενσκ. Η περιοχή είναι καλλυμένη με την βαριά ομίχλη που σηκώνεται από τον ποταμό Δούναβη δίπλα από την πόλη. Επιβαίνοντες είναι ο πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι και ενενήντα τρείς συνεπιβάτες που απαρτίζουν σχεδόν ολόκληρη την πολιτική και στρατιωτική ελίτ της χώρας. Προορισμός τους είναι το αεροδρόμιο του Σμόλενσκ, έτσι ώστε να παρεβρεθούν στην τελετή της επετείου της σφαγής του Κατύν . Σύμφωνα με τα ΜΜΕ ο πύργος ελέγχου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Σμόλενσκ κρίνει τις συνθήκες ακατάλληλες για προσγείωση και παραπέμπει τον πιλότο στο Σμινσκ. Ο πιλότος αρνείται και αποπειράται να προσγειωθεί παρά την περιορισμένη ορατότητα.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, που τράβηξε και πλάνα της περιοχής , ο Πολωνός Σλάβομιρ Βισνιέβσκι, υπάλληλος τηλεοπτικού σταθμού, είπε στο BBC, «Είδα μέσα απ’την ομίχλη το αεροπλάνο να πετάει πολύ χαμηλά με το αριστερό φτερό να δείχνει προς το έδαφος…Άκουσα κάτι να σπάει και μέτα μία πρόσκρουση. Δύο λάμψεις φωτιάς η μία δίπλα στην άλλη.»

Ο Βισνιέβσκι έφτασε στον τόπο της συντριβής σχεδόν άμεσα καθώς όπως είπε ο ίδιος «είδα το αεροπλάνο από το δωμάτιο του ξενοδοχείου μου, πρέπει να ήμουν τετρακόσσια μέτρα μακριά από τον μέρος που έπεσε… πακέταρα τα πράγματα μου την κάμερα μου και έτρεξα αμέσως». Όταν έφτασε, όπως φαίνεται και από το υλικό που μαγνητοσκόπησε, ήταν ήδη συγκεντρωμένοι πυροσβέστες, λίγο αργότερα στρατιώτες μίας γειτονικής στρατιωτικής μονάδας που έφτασε σχεδόν άμεσα, λίγο μετά από τον Βισνιέβσκιγια να αποκλείσουν την περιοχή με κορδέλα, να διαπίστωσαν πως όλοι οι επιβαίνοντες ήταν νεκροί και φυσικά να περισυλέξουν τα τρία μαύρα κουτιά του αεροσκάφους (ένα εκ των οποίων φαίνεται και στο βίντεο του Βισνιέβσκι).

Η είδηση έφτασε στον κόσμο μέσα από τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Μαζί με εικόνες από την συντριβή του αεροπλάνου, το αναποδογυρισμένο Τούπολεβ, σπασμένο σε τρία κομμάτια, διασκορπισμένα στο δάσος που περιβάλλει το αεροδρόμιο. Οι ανταποκριτές ανέφεραν αμέσως τις κακές καιρικές συνθήκες και τις προτροπές του πύργου ελέγχου για εκτροπή της πτήσης. Άμεση ήταν και η αντίδραση του τύπου, με μία πληθώρα δημοσιευμάτων που σε αντίθεση με την συνήθη δημοσιογραφική πρακτική έβριθαν από εικασίες και συμπερασματολογίες. Παρακάτω είναι κάποια από τα δημοσιεύματα από τον διεθνή τύπο, την τηλεόραση και το διαδίκτυο:

 

για την συνομωσία
Τέλεγκραφ (The Telegraph), Ηνωμένο Βασίλειο, διαδικτυακή έκδοση (UK Telegraph), 10 Απριλίου [επικεφαλίδα] : «Πολωνός πρόεδρος πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα οι οι θεωρίες συνομωσίας θα ξεφύγουν»
[Πρώτη παράγραφος] : «Μία από τις πιο δυσάρεστες συνέπειες των διεθνών καταστροφών είναι πως οι συνομοσιολώγοι τρέχουν να βγάλουν συμπεράσματα – και εννοώ τρέχουν»


Δε Γουίκ (The Week-η εβδομάδα), ΗΠΑ, 13 Απριλίου [επικεφαλίδα] : Η «συνομωσία» του αεροπορικού δυστυχήματος Κατζίνσκι

Εκζάμινερ (Examiner) ΗΠΑ, 17 Απριλίου [Επικεφαλίδα] : Οι Θεωρίες συνομωσίας ακαττάληλος τρόπος θρήνου για τα θύματα του Πολωνικού αεροπορικού δυστηχύματος

Ρήζον (Reason) (περιοδικό) 13 April [headline] : Η τελευταία ηλίθια θεωρία συνομωσίας: Ένα δεύτερο Κατύν.

τον πιλότο…
Τάιμς οφ Ίντια (Times of India) 10 Απριλίου [επικεφαλίδα] : Λάθος Πιλότου υποπτεύονται στην Πολωνία για το προεδρικό δυστύχημα.

Νου Γιορκ Τάιμς (New York Times) 11 Απριλίου [επικεφαλίδα] : Πολωνική εξέταση για το ατύχημα εξετάζει την απόφαση προσγείωσης.

Δε Τάιμς (The Times) Ην.Βασίλειο, 11 Απριλίου [επικεφαλίδα] : Ο πολωνός πρόεδρος πεθαίνει σε ατύχημα, αφού ο πιλότος αγνόησε την εντολή να μήν προσγειωθεί

MSNBC. Αυστραλία, 12 ΑπριλίουApril [Επικεφαλίδα] : Λάθος πιλότου στο δυστήχημα της Πολωνίας ? Ερευνητές λένε πως δεν βρέθηκαν τεχνικά προβλήματα

Κανάντιαν Μπρόντκαστ Νέτγουορκ (Canadian Broadcast Network) 12 Απριλίου [επικεφαλίδα] : Λάθος πιλότου η αιτία για το Πολωνικό αεροπορικό δυστήχυμα?

Γουόλ Στρήτ Τζούρναλ (Wall Street Journal) 13 Απριλίου [Επικεφαλίδα] : Έρευνα στο πολωνικό δυστύχημα δείχνει ανθρώπινο λάθος.

Το αεροπλάνο…
Ρόυτερς (Reuters) 10 Απριλίου [επικεφαλίδα] : Πτώση Πολωνικού αεροπλάνου τονίζει τον «γηρασμένο» στόλο.

Ασσόσιατεωτ Πρές (Associated Press) 10 Απριλίου [{Πρώτη φράση] : Η Συντριβή ενώς γηρασμένου Ρωσσικού αεροπλάνου κατέστρεψε τα κορυφαία στελέχη της στρατιωτικής, πολιτικής και εκκλησιαστικής ελίτ.

Νάσιοναλ Πάμπλικ Ρέιντιο (National Public Radio) ΗΠΑ 12 Απριλίου [Επικεφαλίδα] : Οι Πολωνόι αναρωτιούνται γιατί η αποστολή χρησιμοποίησε ένα τόσο παλίο αεροπλάνο.

Ρώσια Τουντέη (Russia Today) 13 April [headline] : Παλία και σε κακή κατάσταση τα Πολωνικά αεροπλάνα – (σύμφωνα με τα) ΜΜΕ

ΜπιΜπιΣι (BBC) 10 Απριλίου: Δυστήχημα συγκεντρώνει την προσοχή στο Τούπολεβ-154

Όπως επίσης μίλησαν για τον καιρό, την πίεση που δέχτηκε ο πιλότος από τους αξιωματούχους και την κακή κατάσταση του αεροδρομίου…

Ένα παράξενο δυστύχημα.

Το πρώτο βίντεο που δείχνει την συντριβή του τούπολεβ είναι αυτό του αυτόπτη μάρτυρα, Πολωνού Βισνιέβσκι που βρέθηκε στην περιοχή αφού είχαν φτάσει τα σωστικά συνεργεία. Ο ίδιος σε μία συνέντευξη που έδωσε στην Πολωνική εφημερίδα Rzeczpospolita, ανέδειξε ένα παράξενο γεγονός. Όπως φαίνεται και στο βίντεο (ή σε όλα τα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει) δεν υπάρχουν πουθενά οι σωροί των θυμάτων!.

«Δεν υπήρχαν καθίσματα, αποσκευές, απλά τίποτα, και πάνω απ’όλα δεν υπήρχαν ανθρώπινα πτώμματα, κάτι που με έκανε να νιώσω μια τρομερή ανακούφιση. Μου είπαν αργότερα πως οι σωροί ήταν μέσα στο δάσος, στην δεξιά πλευρά.»

Στην ίδια συνέντευξη, στην επόμενη ερώτηση ο Βισνιέβσκι σχολιάζει την πρώτη φορά που βρέθηκε σε τόπο αεροπορικού δυστηχύματος:
Εκεί (Καμπάτυ 1987) μπήκα στο δάσος και έτρεξα προς το αεροπλάνο. Είδα ανθρώπινους σωρούς διασκορπισμένους παντού. Το ότι δεν αντίκρυσα το ίδιο σκηνικό και στο Σμόλενσκ με έκανε να πιστεύω πως το αεροπλάνο είχε απογειωθεί μόνο με το πλήρωμα του από τη Βαρσοβία.!

Επίσης ο Βισνιέβσκι αναφέρει και ένα ενδιαφέρον περιστατικό με τους άντρες της ΕφΕσΜπι (FSB -πρώην KGB): Με τους πυροσβέστες που ήρθαν λίγο μετά από μένα δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Τους είπα από ποιο κανάλι είμαι και με άφησαν ήσυχο. Μετά όμως, εμφανίστηκαν κάτι τύποι των μυστικών υπηρεσιών, όταν ο ένας με έιδε να τραβάω φώναξε «ΕφΕςΜπι! Φέρε εδώ την κάμερα». Δύο μεγαλόσωμοι τύποι με έπιασαν από τις μασχάλες. Εν τω μεταξύ μπορούσα να δώ πως ερχόντουσαν προς την μεριά μου κάποιοι διπλωμάτες μας με κουστούμια..

Ο Βισνιέβσκι περιγράφει αργότερα τον τρόπο με τον οποίο οι άντρες της μυστικής υπηρεσίας της Ρωσίας τον πέταξαν στο έδαφος και τον έβαλαν να τους δώσει όλα του τα φίλμ (πλην ενώς που δημοσιεύτηκε και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο). Περιγράφει επίσης πως οι άντρες της ΕφΕςΜπι φαινόντουσαν να είναι «πανικόβλητοι και ταραγμένοι, ήθελαν να φύγει όλος ο κόσμος από τον χώρο».

Το ντοκουμέντο που δεν έδειξε κανείς

 

Μέρες αργότερα ένα άλλο βίντεο κάνει την εμφανιση στο διαδίκτυο, με τίτλο «SHOTS FIRED VIDEO». Η εικονοληψία είναι κακή, η εικόνα κουνημένη και θολή, παρόλαυτά όμως, απεικονίζει με βεβαιότητα το ίδιο τοπίο που έδειξαν και τα μεγάλα μμε, το ίδιο δάσος και σίγουρα τα ίδια απομεινάρια του TU-154 που πρόβαλε το Ρόυτερς και το BBC. Το βίντεο φέρεται να έχει ληφθεί από τον εινονολήπτη Αντρέι Μεντγιερει και είναι ένα από τα τρία ερασιτεχνικά βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Σε αντίθεση με τα άλλα ερασιτεχνικά και επαγγελματικά βίντεο, το διφορούμενο «SHOTS FIRED VIDEO» που τραβήχτηκε από κάμερα κινητού τηλεφώνου έχει κάποιες σημαντικές διαφορές από τα άλλα.

Το κουνημένο, κακής ποιότητας βίντεο, δείχνει κίνηση στα συντρίμια του αεροπλάνου, και κίνηση ανθρώπων στο δάσος, δείχνει μία φιγούρα ενώς ανθρώπου στα συντρίμια με λευκά ρούχα να κουνάει το χέρι του, αμέσως μετά φωνές ακούγονται από τα αριστερά του εικονολήπτη που ακολουθούνται από ήχους παρόμοιους με πυροβολισμούς. Ο εικονολήπτης τρέπεται σε φυγή βρίζοντας «τι στο διάολο!»

Αυτό που είναι πραγματικά διφορούμενο αλλά και αξιοσημείωτο στο βίντεο, ακόμη περισσότερο και από την εικόνα, είναι οι διάλογοι. Παρακάτω είναι οι διάλογοι όπως παρουσιάστηκαν στο διαδίκτυο, επιβεβαιωμένοι από συνεργάτη μεταφραστή. Με τον έντονη γραμματοσειρά, είναι οι λέξεις που ο συνεργάτης μας μπόρεσε να ακούσει και να μεταφράσει, τα υπόλοιπα είτε ήταν πολύ δισεπίλυπτα είτε δεν ακούστηκαν καθόλου, με πλαγιογραφή είναι αυτά που μάλλον είναι σωστά αλλά δεν μπορέσαμε να σιγουρευτούμε.

0:13 Ηρέμησε.
0:18 Κοίτα τον στα μάτια.
0:22 Ηρέμησε!
0:29 Θεέ μου!
0:30 Όλους!
0:31 Σκότωσε τους!
0:38 (Ακούγονται οι σειρήνες )
0:45 Περικυκλώστε τον! πηγαίντε από γύρω του! Δραπετεύει!.
0:47 Δώσε μου ένα πιστόλι.
0:49 Έλα δω ρε μπάσταρδε!
0:50 Σκότωσε των!
0:51 Μή μας σκοτώσεις.
0:51 Μή μας σκοτώσεις.
0:55 Θεέ μου, Θεέ μου, τι είναι αυτό?
0:55 Πυροβόλα.
0:56 (Θόρυβος όπλου που οπλίζει)
0:57 (Πυροβολισμός #1)
1:01 Δεν θα καταφέρεις να ξεφύγεις !
1:07 (Πυροβολισμός #2)
1:09 (Γέλιο)
1:13 Αλλαγή σχεδίωνγυρίστε πίσω!
1:14 Όλοι πίσωπιό γρήγορα!
1:14 (Πυροβολισμός #3)
1:17 (Πυροβολισμός #4)
1:20 Πάμε να φύγουμε απο δώ.

Η ομοιότητα που έχει το διφορούμενο βιντεάκι από κινητό με αυτά που κυκλοφόρησαν στα διεθνή μμε και που πιστοποιεί την γνησιότητα του, παρά την κακή ποιότητα και τον σχεδόν ανύπαρκτο ήχο, το έκανε να ταράξει τα νερά. Φυσικά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως είναι άνδρες της FSB όπως λέει ο γενικός ισχυρισμός. Ο συνεργάτης ρωσσικής καταγωγής, που βοήθησε στην επαλήθευση του διαλόγου, επισήμανε πως η προφορά και η αργκό που χρησιμοποιούν είναι συγκεκριμένη, «υποβαθμισμένης τάξης» και πρότεινε πως θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι ληστές που πήγαν να ληστέψουν τα συντρίμια, και θα μπορούσαν…

Πάντως στο βίντεο του Βισνιέβσκι, όπως και στο βίντεο του Μεντγίερει, που τραβήχτηκε λίγο πριν (η ώρα φαίνεται ξεκάθαρα αφού ακούγεται και η σειρήνα συναγερμού) δεν υπάρχει ίχνος των επιβατών, όπως επίσης δεν υπάρχει ίχνος σωστικών συνεργείων, και ακόμη πιο παράξενο είναι ότι δεν υπάχει και κανένα ίχνος σωστικών ομάδων ή ασθενοφώρων, μοναδικοί παρόντες είναι οι πυροσβέστες, οι στρατιώτες και οι άντρες της ΕφΕςΜπι!.

 

 

ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΤΩΠΑ ΤΟΥ ΚΑΤΖΙΝΣΚΙ

Η ενεργεια

Ενδεικτικό μίας άποψης που μοιράζονται πολλοί αλλά δεν παρουσιάστηκε στα μμε είναι το άρθρο της Γιούλια Λατύβινα στους Δε Μόσκοου Τάιμς (The Moscow Times), Μυρωδιά από σχιστολιθικό αέριο καλύπτει το δυστύχημα στο Σμόλενσκ {http://www.themoscowtimes.com/opinion/article/scent-of-shale-gas-hangs-over-katyn/403877.html} διαθέσιμο και εδώ {http://www.sptimes.ru/index.php?story_id=31230&action_id=2} χωρίς συνδρομή.

Στο άρθρο της Γιούλια Λατυβίνα περιγράφεται τόσο ή έντονη συναισθηματική φόρτιση των δύο λαών για την «σφαγή του Κατύν» όσο και η εθρική σχέση του Κατσίνσκι με τον Τάσκ:

«Κατά την διάρκεια της θητείας του Πούτιν, το Κατύν ήταν το μοναδικό εμπόδιο στις σχέσεις Ρωσίας-Πολωνίας.

Το 2006, συγγενείς των Πολωνών αξιωματικών που σκοτώθηκαν στη σφαγή του Κατύν του 1940 κατέθεσαν μύνηση για να αναγκάσουν τη Ρωσσική κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα αρχεία του για την τραγωδία αλλά ο ανώτατος εισσαγελέας απέρριψε την υπόθεση. Το 2008, το Περιφερειακό Δικαστήριο Κχαμοβνιτσέβσκυ της Μόσχας πέταξε απ’το παράθυρο την ίδια πρόταση, όπως και το Ανώτατο Δικαστήριο σε μία απόφαση του 2009.

Τον ίδιο καιρό, τα ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο μμε, μπήκαν στην επίθεση σε δύο μέτωπα. Οι Ρώσοι αναγνώστες διάβασαν πως, κατ’αρχήν, ήταν οι Γερμανοί που πυροβόλησαν τους Πολωνούς αξιωματικούς και, δεύτερον, πως οι εκτελέσεις του Κατύν ήταν εκδίκηση για στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, είχαν σκοτωθεί σαν αιχμάλωτοι πολέμου σε στρατόπεδα αιχμαλώτων της Πολωνίας μετά από τον πόλεμο με τους «Λευκούς Πολωνούς».

 

Λίγες μέρες πριν από τη μοιραία πτήση του Πολωνού προέδρου, ο Πούτιν πετάει στην Πολωνία σε άσχημο κλίμα. Εν τω μεταξύ μία συνέντευξη της ιστορικού Νατάλια Ναροτσνίσκαγια που δημοσιεύτηκε στην Κομσομολσκαγια Πράβντα, λίγο πριν την επίσκεψη του Πούτιν βάζει φυτίλια στις είδη θερμασμένες σχέσεις Πολωνίας-Ρωσίας ισχυρίζοντας πως τα τα Πολωνικά στρατόπεδα αιχμαλώτων ήταν πρότυπα για τα Γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Κατά την περίοδο της επίσκεψης του Πούτιν στην Πολωνία και εν μέσω ομιλιών με τον Πολωνό ομόλογο του Ντόναλντ Τασκ για την επικείμενη συμφωνία της Πολωνίας με τον ρωσικό πάροχο φυσικού αερίου ΓΚΑΖΠΡΟΜ, σύμφωνα με την οποία η Πολωνία (που είναι και ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού αερίου) θα παραμείνει εντελώς εξαρτημένη από την στρόφιγγα της Μόσχας για τα επόμενα σαράντα χρόνια! Η Γουόλ Στρητ Τζούρναλ δημοσιεύει ένα ρεπορτάζ στο οποίο αναφέρεται : Χάριν στο σχιστολιθικό αέριο, μέσα σε δύο δεκαετίες οι ΗΠΑ έχου μειώσει δραστικά την εξάρτηση τους από το εισαγόμενο αέριο και επιπλέον έχουν γίνει εξαγωγός γκαζιού!. Γεολωγικές έρευνες δείχνουν ότι το ίδιο είναι δυνατό και για την Πολωνία, που πιθανών έχει αρκετό σχιστολιθικό αέριο για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της για δεκαετίες ή και παραπάνω.

 

Η συμφωνία για εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου από το υπέδαφος της Πολωνίας είναι έκπληξη τόσο για τον Πούτιν όσο και για τον Τασκ. Με τον πρώτο να βλέπει την μεγαλύτερη συμφωνία της ΓΚΑΖΠΡΟΜ στην ιστορία της να κλονίζεται και τον δρόμο του Ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη και ειδικότερα προς τη Γερμανία να φράζεται και τον δεύτερο να εκτίθεται και να παραγκωνίζεται σε μια τόσο σημαντική απόφαση.

«Ήταν αυτή η ημερομηνία που δημοσιεύτηκε το ρεπορτάζ της Γουόλ Στρητ Τζούρναλ που οι συνομιλίες μεταξύ Πούτιν και Κατσίνσκι διεκόπηκαν και ο Πούτιν μπήκε στο αεροπλάνο του για την Ρωσσία, συνοδευόμενος αυτή την φορά από τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τασκ!…Το Κρεμλίνο κατάλαβε πως το τι ποσότητες θα αντλήσει η Πολωνία, θα εξαρτηθεί από ποιό κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές. Μία επιλογή : Το κόμμα του τέως Προέδρου Λεχ Καζύνσκι. Ένας ένθερμος ηγέτης, λαοφιλής, αντί-κομμουνιστής και κάποιος που βίωνε βαθύ προσωπικό πόνο για την σφαγή του Κατύν. Ο καζύνσκι δήλωνε κάτι μην παραλείπωντας ποτέ να παρεβρεθεί στις επετείους. Η άλλη επιλογή είναι το κόμμα του Πρωθυπουργού Ντόναλντ Τάσκ, ενώς πραγματιστή που είναι έτοιμος να γίνει φίλος με οποιονδήποτε, εκτός απ’τον Κατσίνσκι – οι δυό τους αρνούνταν ακόμη και να μιλήσουν ο ένας στον άλλο.»
Γιούλια Λατυβίνα. Μυρωδιά σχιστολιθικού αερίου πάνω από το Κατύν

Το ποιο σκανδαλιστικό σημέιο του ρεπορτάζ της Κατυβινα όμως είναι η τελευταία παράγραφος.:

«Ο Πούτιν και ο Τασκ είχαν προσγειωθεί στο ίδιο αεροδρόμιο μόλις τρείς μέρες πριν το δυστυχημα, για να παρευρεθούν στις δικές τους τελετές για το Κατύν. Όταν έφτασαν ειδικά όργανα πλοήγησης προστέθηκαν στον εξοπλισμό του αεροδρομίου του Σμόλενσκ για περισσότερη ασφάλεια. Πιθανών αυτός ο εξοπλισμός να αφαιρέθηκε πριν από την προσγείωση του αεροπλάνου του Κατσίνσκι.
Αυτό θα προσέθετε περισσότερη ομίχλη στο μυστηριώδες ατύχημα.»

Η Πολωνία στάθηκε μόνη της απέναντι στην «πανδημία» του H1N1 που έπληξε τον πλανήτη (ευτυχώς μόνο οικονομικά). Μοναδική χώρα που αρνήθηκε να αγοράσει εμβόλια Η1Ν1, ακόμη και όταν η γειτονική Ουκρανία μετρούσε τα θύματα στις χιλλιάδες!. Υπεύθυνη γι’αυτό είναι η υπουργός υγείας της Πολωνίας Έυα Κόπατσζ, που παρά τις πιέσεις αρνήθηκε πεισματικά να εισάγει εμβόλια.

Παρακάτω είναι αποσπάσματα από την ομιλία της στην Πολωνική τηλεόραση, χωρίς σχόλια, καθώς περιτεύουν.

«Σήμερα έχουμε γνώση για κρυφά σημεία στις συμφωνίες που άλλες κυβερνήσεις πλουσιότερων κρατών έχουν κάνει με τους παραγωγούς του εμβολίου. Επίσης γνωρίζουμε την πρόταση που έγινε στην Πολωνία. Επειδή οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται δεν μπορώ να σας πω τα πάντα σήμερα, αλλά μπορώ να σας πω ένα πράγμα: Το τμήμα νομικής μας έχει βρει είκοσι τουλάχιστον σημεία αμφιβολιών στην συμφωνία μας.

Οπότε ποιο είναι το καθήκον του Υπουργού Υγείας; Να υπογράφει συμφωνίες υπέρ του συμφέροντος του Πολωνικού λαού ή να υπογράφει συμφωνίες που είναι προς το συμφέρον των φαρμακευτικών εταιρειών;

Γνωρίζω πως υπάρχουν τρία εμβόλια διαθέσιμα σήμερα στην αγορά, από 3 διαφορετικούς κατασκευαστές. Το καθένα έχει διαφορετικό ποσοστό ενεργού συστατικού και παραδόξως και τα τρία θεωρούνται το ίδιο. Δεν είναι λοιπόν λογικό, ο Υπουργός Υγείας και οι ειδικοί στα θέματα υγείας να έχουν αμφιβολίες. Ίσως εκείνο που έχει μόνο ψήγματα του δραστικού συστατικού να μην είναι τίποτα άλλο από «αγιασμό» που υποτίθεται πως θεραπεύει την γρίπη; Πρέπει να πληρώσουμε γι’ αυτό;»

«Υπάρχουν ιστοσελίδες στις οποίες παρασκευαστές εμβολίων υποχρεούνται να δημοσιεύουν ανεπιθύμητες παρενέργειες . Ακόμη και το παραμικρό, τουλάχιστον ένα, όπως μία δερματική ενόχληση. Αυτά συμβαίνουν ακόμη και με τα ασφαλέστερα φάρμακα.

Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο σ’ αυτές τις ιστοσελίδες. Ένα «τέλειο» φάρμακο;! Και αφού είναι τόσο θαυματουργό, τότε γιατί οι εταιρείες δεν το βγάζουν στην ελεύθερη αγορά  και να πάρουν την ευθύνη; Γιατί δεν λένε «Υπέροχο ασφαλές φάρμακο, θα το βγάλω εγώ στην αγορά , θα πάρω την ευθύνη, και όλα είναι ξεκάθαρα και διαφανή» αλλά αφήνουν την ευθύνη πάνω μας, στον αγοραστή;

Δεν έχουμε ακόμη αποτελέσματα κλινικών ερευνών, δεν έχουμε τα ακριβή συστατικά και καμία πληροφορία για τις παρενέργειες. Τα εμβόλια είναι πλέον στο τέταρτο στάδιο ιδιαίτερα σύντομων τέστ και ακόμη δεν έχουμε αυτές τις πληροφορίες.

Επίσης το μέγεθος του δείγματος ήταν πολύ μικρό, το ένα από τα εμβόλια έχει δοκιμαστεί μόνο σε εκατόν εξήντα εθελοντές, ηλικιών από είκοσι εώς εξήντα, όλοι τους υγιείς. Μας φτάνει αυτό, ειδικά για τους γιατρούς που βρίσκονται στο δωμάτιο; Πάντως για μένα δεν φτάνει.»

«Επίσης υπάρχει ένα δις κόσμος με εποχιακή γρίπη παγκοσμίως κάθε χρόνο. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν από εποχιακή γρίπη κάθε χρόνο. Και αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και ένα ή δύο χρόνια, αλλά εδώ και πάρα πολύ καιρό. Έχει ανακηρύξει κανείς, οπουδήποτε και οποτεδήποτε, πανδημία εξαιτίας της εποχιακής γρίπης; Και η κανονική (εποχιακή) γρίπη είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την γρίπη των χοίρων , υπάρχουν πολλοί θάνατοι και σοβαρές επιπλοκές. Ανακηρύχτηκε ποτέ καμία πανδημία;»

«Και τέλος θέλω να πω ένα μόνο πράγμα: Το πολωνικό έθνος είναι πολύ σοφό, οι Πολωνοί μπορούν να διακρίνουν  την αλήθεια από τα ψέματα με ιδιαίτερη ακρίβεια. Μπορούν επίσης να διακρίνουν πότε κάτι είναι μία αντικειμενική  κατάσταση και πότε είναι απλά ένα παιχνίδι.»

Το τραπεζικό καρτέλ.

Οι αδερφοί Κατσίνσκι ήταν γνωστοί για τον σκεπτικισμο τους όσον αφορά τις «Big Business», ο Γιάροσλαβ μάλιστα δεν είχε ούτε καν τραπεζικό λογαριασμό. Ως εκ τούτου οι εκκλήσεις για απελευθέρωση της αγοράς και μείωση της γραφειοκρατίας δεν έβρισκαν καμία ανταπόκριση.
Έντεκα ημέρες πριν από το τραγικό δυστήχυμα, η Κεντρική Τράπεζα της Πολωνίας ανέφερε πως η οικονομία της Πολωνίας είναι πλέον σταθερή και πως δεν χρειάζεται πλέον την οικονομική ενίσχυση των 21,8 δις δολλαρίων (16,2 δις ευρώ) από το Διεθνές Νόμισματικό Ταμείο.

«Η κατάσταση στην Πολωνική οικονομία είναι πλέον αρκετά καλή…. ώστε δεν είναι απαραίτητο να ζητήσουμε από το ΔΝΤ συνέχεια της πίστωσης» Αντ’αυτού η Κεντρική Τράπεζα της Πολωνίας είπε πως θα μπορούσε να δώσει ένα δάνειο στο ΔΝΤ έτσι ώστε να «βοηθήσει τις άλλες χώρες να καταπολεμήσουν την παγκόσμια κρίση».

Ο θάνατος του Κατσίνσκι, αλλά και του επίσης ευρωσκεπτικιστή Σλάβομιρ Σκρζύπεκ (διοικητής της Κεντρικής Τράπεζα της Πολωνίας), αφήνουν τον δρόμο ανοιχτό για μία καθολική αλλαγή πλεύσης της Πολωνικής πολιτικής με τον σημερινό πρόεδρο της Πολωνίας Κομορόβσκι σαν μοναδικό διεκδικητή του τίτλου (με τον ηγέτη της Αριστερής Δημοκρατικής Συμμαχίας Τζέρζυ Σματσίνσκι επίσης νεκρό).

«Οι επενδυτές έβλεπαν τον Κατσίνσκι και τον Σκρζύπεκ σαν εχθρικές φιγούρες… Αυτό που επανερχόταν στις συναντήσεις ήταν το πως αυτοί οι δύο εμπόδιζαν την αναμόρφωση των αγορών», δηλώνει ο Πρέστον Κήτ, διευθυντής ερευνών του Γιουρέζια Γκρουπ (Eurasia Group) στο Μπλουμπεργκ.

Ο Κατσίνσκι που την τελευταία τριετία εμπόδιζε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για ιδιοτικοποίηση του υπερχρεωμένου συστήματος υγείας και συνταξιοδοτικού, ήταν και ο τελευταίος ηγέτης μετά από τον Βάκλαβ Κλάους της Τσεχίας που υπέγραψε την συνθήκη της Λισαβόνας.

«Πιθανών τώρα να υπάρξει μία μεγαλύτερη περίοδος κυβέρνησης της «Πολιτικής Πλατφόρμας» (το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τασκ) πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2011, αυτό θα πρέπει να μπορεί να απιτρέψει το πρόγραμμα ιδιοτικοποιήσεων, το ψήφισμα άλλων νόμων και οικονομικών μετατροπών να συνεχιστούν πιο ομαλά…» δηλώνει ο Πήτερ Ατάρντ Μοντάλτο, οικονομολόγος ανερχώμενων αγορών στην Νομούρα Ιντερνάσιοναλ.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: